Cauta

Noutati

Studiu final AASA

31.10.2013
Studiul final realizat în cadrul proiectului AASA prezintă 1. Creșterea nivelului de cunoștințe ca urmare a participării la cursurile AASA 2. Impactul asupra gradului de adaptabilitate a participanților. Concluziile studiului au la bază chesti

Cuvânt de încheiere...sau de continuare!

31.10.2013
După 3 ani de zile încărcați cu activități, emoții, muncă, stres, bucurii și rezultate spectaculoase, proiectul AASA – Adaptabilitatea Angajaților, Succesul Angajatorilor s-a încheiat. Cel puțin din punctul de vedere al evaluărilor, formăr

Schimbarea, tranzitia…si noi!

“Daca vrei sa nu scartaie carul, unge osia.”

Am auzit de schimbare, am auzit de ea de ani buni,…de cand eram mica. Acasa tata facea glume atunci cand fugeam in camera mea sa ma schimb de haine, strigand in urma mea “ma duc sa ma schimb, si vin!”…de fiecare data ii auzeam raspunsul: “schimba-te, dar in bine!”. Uneori mai faceam schimb de jucarii. Dadeam una din jucariile de care nu mai aveam nevoie sau care era mai veche decat cea care o puteam primi in schimb. Desigur incercam de fiecare data sa ies in avantaj. Uneori nu era cea mai buna alegere, alteori insa obtineam ceva mult mai bun. Apoi a urmat schimbatul claselor, si mutatul in banca. Ce greu era cand primeam un coleg nou de banca. Trebuia luat aproape totul de la capat. Cum ne imparteam spatiul in banca, cum sa-l faci sa nu mai miste banca cu piciorul, cum sa te ajute la extemporal….cum sa-l faci pana la urma sa fie de partea ta, sa imparta cu tine batonul de ciocolata…..

Am crescut si am lasat in urma scolile, si ne-am vazut nevoiti sa luam lucrurile mai in serios, asa ca ne-am luat o slujba. Locul de munca, sau alteori schimbarea locului de munca au fost surse de bogate incercari, ratari si provocari. Am crescut, si nu ma refer la inaltime… Vorbesc despre dezvoltare, pentru ca de multe ori, schimbarea aduce cu sine dezvoltarea, imbunatatirea “materialului” vechi, deja existent. Alteori ne vedem nevoiti sa renuntam cu sufletul strans la tot ce stiam, pentru a lua de la capat un sir lung de actiuni. Insa acest lucru ne “unge osiile” si ne alimenteaza viitorul. Fara majoritatea dintre schimbarile pe care le cunoastem de-a lungul vietii, nu putem avansa. De cand ne nastem suntem intr-o continua schimbare, alcatuita din schimbari mai mari sau mai mici. Uneori nu le constientizam, sau poate le ratam. Unele dintre ele nu le numim schimbari…le spunem necazuri, greutati sau bucurii…in schimb toate ne cer sa ne adaptam.

Ce ne sperie cu adevarat? Schimbarea? Perioada de tranzitie de la o stare la alta? Stim de fiecare data ce ne asteapta la final? Sau daca nu ne e frica de finalitatea unei schimbari…oare putem face fata tranzitiei? Detinem tot bagajul de care avem nevoie pentru a “supravietui”?

Ne-am gandit la schimbare tot mai mult in ultima perioada, fiind coplesiti de ceea ce a fost numita “criza” de toate stirile triste din media, care ne repeta zi de zi schimbarile terifiante la care suntem si vom fi supusi in prezent dar si in perioada ce va urma; schimbari la locul de munca care implicit aduc schimbari si in cadrul vietii de familie. Fie ca ne dam sau nu seama, evenimentele si schimbarile de la locul de munca ne influenteaza viata de acasa si invers. Fiecare defineste pentru el aceasta criza, asa cum fiecare simte doar pentru el ce inseamna. Ne-a afectat pe toti? Da, chiar daca nu ai trecut prin situatii cum ar fi pierderea locului de munca, micsorat salariul, mutarea in alt departament etc. De schimbari si contradictii am avut cu totii parte, macar la nivel emotional. Macar o data de cand a inceput nebunia “crizei” fiecare dintre noi s-a intrebat “ce se va intampla?”, “ce se va alege de noi?” sau ”ce va urma de aici inainte?”. La locul de munca, schimbarile pot fi surse de stress si de consum psihic pentru unii dintre angajati dar si pentru angajatorii lor. Rezistenta emotionala la schimbare, asa cum o intalnim in literatura de specialitate, este de multe ori un obstacol in calea spre reusita, spre rezultatele dorite, pentru ambele “tabere”. Nici unii nici altii nu stiu sa gestionaze starea si atitudinea negativa care ii cuprinde. Astfel de dificultati ar fi mult mai usor de depasit daca ar sti si unii si altii cat de mult se pot ajuta in acele momente de haos. Grijile legate de locul de munca si nevoia de a avea siguranta acestuia, a venitului care sa asigure traiul zilnic al fiecaruia, sunt atat de dependente de capacitatea de a intelege si internaliza fiecare schimbare, de a se adapta si de a lupta pentru a ramane in picioare.

Schimbarea nu numai ca este inevitabila, ea este si necesara. Tuturor. Fara exceptie.

De multe ori am fost pusa in fata faptului aproape implinit, in fata situatiei care parca deja “rula” fara sa ma intrebe: “poti?”. Am fost si pe scaunul candidatului, si pe cel al “invatacelului”, am fost si pe « scaunul de executie » a sarcinii de a comunica eu schimbarea altora. In unele situatii, acele schimbari au fost neplacute macar pentru una dintre parti. Dar acela era cursul lucrurilor….au trebuit sa se intample… Atat in plan profesional cat si in plan personal, au fost situatii cand a trebuit sa renunt complet si fara intoarcere la ceva. Am cunoscut pe pielea mea, ca si voi toti, ce este cu adevarat tranzitia: m-am impiedicat de “sfarsit”, am plutit in “zona neutra” si m-am catarat pe “noul inceput”.

Aveti acum ocazia sa cunoasteti mai in detaliu atat SCHIMBAREA, cat si  TRANZITIA, ocazie in care noi, formatorii de la cursul de «Managementul schimbarii si tranzitiei» din proiectul «Adaptabilitatea angajatilor, succesul angajatorilor – ASA» ne vom stradui sa le dam - si lor, dar si voua - dreptul la replica !

Formator AASA - Delia Tirla