Cauta

Noutati

Studiu final AASA

31.10.2013
Studiul final realizat în cadrul proiectului AASA prezintă 1. Creșterea nivelului de cunoștințe ca urmare a participării la cursurile AASA 2. Impactul asupra gradului de adaptabilitate a participanților. Concluziile studiului au la bază chesti

Cuvânt de încheiere...sau de continuare!

31.10.2013
După 3 ani de zile încărcați cu activități, emoții, muncă, stres, bucurii și rezultate spectaculoase, proiectul AASA – Adaptabilitatea Angajaților, Succesul Angajatorilor s-a încheiat. Cel puțin din punctul de vedere al evaluărilor, formăr

Comunicarea nonverbala

„Nu-i uşor să   opreşti piatra aruncată din mână şi vorba din gură”                                         
Menander

Comunicarea este probabil unul dintre cele mai simple lucruri pe care le facem. Ce poate fi mai simplu decat sa comunici? Da, este foarte simplu sa comunici; practic, ar fi aproape imposibil sa traim fara comunicare. Dificil este insa sa comunicam eficient.

Despre comunicare se poate vorbi la nesfarsit. Am decis insa sa scriu cateva randuri despre comunicarea nonverbala, sa intram pe acest taram, datorita faptului ca este un subiect care intereseaza. Si spun acest lucru pentru ca in urma cursurilor pe care le-am tinut in ultimele luni, cursantii spuneau de fiecare data: „mai spune-ne despre comunicarea nonverbala, mai vrem sa stim”.

Comunicarea nonverbala e parte din noi, face parte din noi. Noi toti avem propriul bagaj de gesturi si miscari semnificative, cunoastem anumite norme nescrise de comportament.

Nu putem trai fara sa comunicam nonverbal. Ati incercat vreodata sa vorbiti cu mainile legate? Testati. Va fi ciudat. O mare parte din mesaj va fi denaturat sau greu de inteles, si apoi noi insine ne-am simti stanjeniti, ca si cum ceva ar fi nelalocul lui.

Cand vorbim despre comportamentul uman, vorbim de doua tipuri de semne, verbale si nonverbale. De mici suntem invatati sa le invatam, sa le cautam si sa le identificam pe cele verbale. Cele nonverbale au existat si ele dintotdeauna, insa multi dintre noi nu au invatat sa le observe si sa le dea interpretarea corecta. Interesant este insa faptul ca dupa ce descoperim aceste semnale nonverbale, reactiile noastre se schimba, in sensul ca viata noastra devine mai bogata, avem o alta perspectiva a lumii din jur, o multitudine de semnificatii, o perspectiva mai profunda; putem vedea si auzi doua limbaje, unul vorbit, si altul tacut, care se combina atat de armonios, care se completeaza reciproc, dand sens si bogatie experientelor noastre in viata de business, in viata de zi cu zi.

Stiati ca peste 90% din totalul comunicarii noastre contine elemente nonverbale? Daca asa  stau lucrurile, poate ca va intrebati oare de ce s-a mai inventat limbajul vorbit, atata timp cat tot nonverbal comunicam cel mai mult, fie ca este vorba despre viata de afaceri, fie despre viata de zi cu zi :). Precizarea care se impune insa aici e faptul ca mesajul verbal si cel nonverbal trebuie sa se sustina reciproc. Atunci cand nu se sustin, 93% din impactul mesajului este dat de gesturi, expresii faciale si tonul vocii, iar numai 7% din continutul mesajului, cuvintele.

Intrand in  tainele comunicarii nonverbale vom fi uimiti sa constatam faptul ca aceasta poate scoate la iveala adevaratele ganduri, sentimente si intentii ale unei persoane. Desi nu suntem mereu constienti de comunicarea nonverbala, limbajul corpului este de cele mai multe ori mai sincer decat cel verbal. Daca v-as intreba care credeti ca este “cea mai sincera” parte a corpului unei persoane – care ii poate dezvalui sentimentele sau intentiile reale – ce ati raspunde? Va va surprinde, insa este vorba despre picioare! Da, picioarele sunt cele care castiga acest premiu al onestitatii :). Joe Navarro, in exceptionala carte a sa  “Secretele comunicarii nonverbale” arata ca nervozitatea, stresul, frica, anxietatea, plictiseala, nerabdarea, stangacia, increderea, fericirea, veselia, durerea, timiditatea, umilinta, depresia, joaca, senzualitatea si furia, toate se pot manifesta prin intermediul talpilor sau picioarelor. Membrele inferioare sunt cele care ne furnizeaza o sumedenie de informatii nonverbale; sunt considerate remarcabile si oneste prin ceea ce putem culege datorita lor.

Fata, umerii, bratele, trunchiul, picioarele, postura, tacerea, zambetul, mimica etc. toate comunica informatii valoroase . Pozitia corpului, paloarea, stralucirea privirii, expresia gurii si nenumarate alte indicii, aproape insesizabile, ne ofera indicatii necesare pentru a descifra semnificatii. Masina pe care o avem, casa, accesoriile, firma de imbracaminte purtata, mancarea preferata, muzica ascultata, tipul de partener preferat, cartile citite, hobby-urile practicate, marca de parfum folosita, locul de munca, filmele preferate si lista poate continua. Toate comunică despre noi. Tot ce este legat de noi comunica, felul cum aratam, culoarea ochilor sau a parului, imbracamintea, mirosul, lucrurile personale. Toate acestea vorbesc în locul nostru. Ne descriu, sunt martorii tacuti ai personalitatii noastre.

Este foarte important sa exprimi nonverbal ceea ce vrei sa transmiti verbal. Cand gesturile tale sustin ceea ce spui, mesajul tau devine puternic si credibil. Invers, daca mesajul tau este contrazis de gesturi, aproape intotdeauna gesturile tale vor fi crezute.

Va astept la curs! :)
                              Sanda Csizmas, Formator AASA