Cauta

Noutati

Studiu final AASA

31.10.2013
Studiul final realizat în cadrul proiectului AASA prezintă 1. Creșterea nivelului de cunoștințe ca urmare a participării la cursurile AASA 2. Impactul asupra gradului de adaptabilitate a participanților. Concluziile studiului au la bază chesti

Cuvânt de încheiere...sau de continuare!

31.10.2013
După 3 ani de zile încărcați cu activități, emoții, muncă, stres, bucurii și rezultate spectaculoase, proiectul AASA – Adaptabilitatea Angajaților, Succesul Angajatorilor s-a încheiat. Cel puțin din punctul de vedere al evaluărilor, formăr

Ce a insemnat AASA pentru mine?

Ce a insemnat AASA pentru mine?

Acum mai bine de trei ani in urma am aflat ca o sa intram intr-un proiect cu finantare europeana. Stiam de existenta unor astfel de proiecte si pe toti ii auzisem vorbind cu mare admiratie despre ele. M-a apucat bucuria si o mandrie confuza. Spuneam peste tot ca o sa lucrez intr-un proiect european.

Am inceput proiectul. Urma sa construim cursuri pe care apoi sa le sustinem in fata a peste 2600 de oameni. Ce perspectiva! Am muncit la construirea cursurilor. Am dat tot ce-am avut mai bun. Am asternut in cursuri invataturi ale celor mai intelepti oameni din domeniul respectiv si am pus acolo toata experienta mea de viata. 

In trecut facusem cateva prezentari, vorbisem in fata oamenilor cu cateva ocazii, dar sa stau 8 ore in fata unor oameni, sa le captez atentia, sa-i motivez sa se implice in exercitiile din curs, asta la inceput mi s-a parut o munca sisifica. Teama cea mai mare a fost aceea ca am sa fiu intrebat anumite lucruri si n-am sa stiu sa raspund. La finalul primului curs deja eram mult mai relaxat, ma simteam stapan pe situatie. Oamenii fusesera atenti. Le-am cerut feedback. Majoritatea mi-au aratat ca cursul a fost unul excelent si doar cativa  au apreciat cursul ca fiind bun. Multumesc si acum acelor cursanti. Am convingerea ca au fost draguti sa ca au vrut sa ma incurajeze. 

Iar apoi au inceput cursurile in cascada. Ziua si cursul. Alti oameni, alte figuri.  Peste 2600 de oameni. In 3 ani. Mi se perinda prin fata ochilor foarte multe chipuri.

In marea lor majoritate, cursantii au fost minunati. Am ajuns sa-mi schimb optica asupra lumii. Nu stiu de ce, sub ce influenta, aveam in trecut impresia ca traim intr-o lume rea, ca oamenii sunt aroganti si superiori. La finalul acesor 3 ani de proiect pot sa spun cu mana pe inima, ca in marea lor majoritate oamenii sunt amabili, dornici sa invete, dispusi sa asculte si sa se aplece spre ceilalti. Am ramas fascinat de generozitatea oamenilor, de puterea si energia lor. Am avut incantarea sa descopar o lume mai buna, o lume mai umana. Sunt onorat de faptul ca acesti oameni s-au deschis in fata mea si ca mi-au permis sa lucrez cu ei. Asta-i cea mai mare bucurie a mea in urma acestui proiect. 

Am avut cursanti vizibil interesati de dezvoltarea lor, de intelegerea mai buna a lumii in care traim, de cresterea calitatii in munca pe care o fac. Am avut cursanti care au pus in practica mare parte din cunostintele dobandite la cursuri. Si am convingerea ca aceste cursuri isi castiga valoarea de abia cand cei care au participat la ele, incep sa puna in practica in propria viata invataturile primite. 

Pot sa spun cu mana pe inima ca am vazut oameni schimbandu-se. Ceea ce e un urias privilegiu pentru mine. Am vazut oameni care au descoperit ca au o viata, ca viata lor o pot trai in adevaratul sens al cuvantului, ca viata nu inseamna doar munca. Am vazut oameni care si-au redescoperit familiile, am avut cursanti care si-au creat o viziune si au pornit increzatori pe drumul vietii lor, oameni care au inceput sa se preocupe de sanatatea lor fizica, mentala si spirituala si sa nu mai considerea sanatatea ca fiind ceva implicit, ci un bun castigat pentru care trebuie luptat. Am avut cursanti care au inceput sa-si conduca viata dupa prioritatile stabilite la curs si cursanti care au realizat puterea introspectiei si a timpului personal calitativ.  

Am trait cu bucurie uriasa momente in care la finalul cursului, participantii s-au ridicat in picioare si au aplaudat prelung ca si cum ar fi trebuit sa revin pe scena la bis. Au fost oameni care au venit sa-mi stranga mana la final si sa-mi multumesca pentru faptul ca li s-au deschis ochii. La finalul unui curs a venit un domn sa ma intrebe cand mai tin cursul, pentru ca vrea neaparat sa-si trimita sotia la curs. Au fost altii care si-au inscris partenerii de viata la cursurile urmatoare. Altii, manageri fiind, si-au informat toti oamenii din firma legat de cursuri. Am ramas profund impresionat cand am aflat ca intr-una din firme, colile de flipchart folosite la curs, decoreaza peretii birourilor si a holurilor. 

Proiectul AASA a fost pentru mine un URIAS pas in fata, o crestere in toate aspectele vietii mele profesionale si personale, o deschidere spre multi, multi oameni. Proiectul a schimbat in mine modul de-a privi oamenii si lumea si de-a ma raporta la munca. Proiectul a deschis in mine ochii spre colegii mei. Am doscoperit in ei atat de mult devotament, am descoperit in ei daruire, susinere si putere fantastica. Ii cunosteam, dar acum ii cunosc profund. Cu frumusetea lor si cu slabiciune lor care ii umanizeaza. Mi-e draga echipa in care lucrez. 

 
Cristian Masaric
Expert Formator AASA